Västernorrland

Staten lämnar flygplatserna

Luftfartsverket, LFV, lämnar flygplatsverksamheten i Västernorrland.

Efter 2011 kommer det inga statliga pengar till flygplatserna i Örnsköldsvik och Sundsvall/ Härnösand.

Hur flygplatserna ska drivas vidare efter det är upp till kommunerna att avgöra.

Det finns fyra alternativ: Kommunen driver flygplatsen själv, man låter näringslivet ta driften, kommun och näringsliv driver den tillsammans, eller så lägger man ned verksamheten.

I Örnsköldsvik kommer med stor säkerhet kommunen ta över driften av flygplatsen. För Sundsvall/ Härnösands flygplats har det tillsatts en utredningsgrupp. Där ingår personer från Härnösands, Timrå och Sundsvalls kommuner. Samhällsplanerare Hans Dunder är utredare för Sundsvalls kommun.

– Är man realist inser man att en sån här flygplats som i bästa fall går plus minus noll finns inget intresse från näringslivet för, man vill och måste göra vinst. Det här är mer en samhällsfunktion, ungefär som vägar och järnvägar där samhället är den stora intressenten. Därför är det väl snarast kommunalt eller kommunalt kombinerat med näringslivet. Ska det bara vara näringsliv, då ska det vara stora flygplatser, säger Hans Dunder.

Den sjätte november får kommunalråden delar av utredningen på sitt bord, men alternativet med att Sundsvall, Timrå och Härnösands kommuner driver flygplats tillsammans om ett par år verkar sannolik. Oppositionen i Sundsvall verkar gilla den linjen i alla fall.

– Det är väl det som är alternativet, nu när staten har tagit sin hand ifrån de här flygplatserna, säger Reinhold Hellgren, Centerpartiet Sundsvall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista