Västernorrland

Stopp för postens nya brevlådor

Posten stoppar nu uppsättningen av de nya brevlådorna. Det efter massiv kritik från många funktionshindrade som har svårt att nå upp till brevinkastet som sitter 20 centimeter högre jämfört med de gamla lådorna.
– Vi är glada att posten nu tagit ett steg tillbaka och lyssnat på oss, säger Ingela Eriksson på handikapporganisationen DHR, Sundsvall-Timrå.

Kritiken mot postens nya brevlådor som sätts upp över hela landet har varit stark från handikapporganisationerna och då främst DHR. Över 4300 lådor ska sättas upp i hela landet och merparten 3700 har redan satts på plats. Kritiken mot de nya lådorna gäller att inkastet är på 140 centimeters höjd, två decimeter högre än tidigare.

– När vi satt upp de nya lådorna har det kommit fram en del kritik från handikapporganisationerna. Då är det naturligt att vi sätter oss ner och diskuterar det här, säger Per Ljungberg presschef på posten.

Lådorna sattes högre för att arbetsmiljön för brevbärarna då blev bättre med det har skett på bekostnad av tillgängligheten för de funktionshindrade. Så nu har posten beslutat att stoppa uppsättningen av de nya lådorna tills vidare.


Inom någon vecka ska posten möta DHR för att bestämma vad som ska hända med de brevlådor som redan satts upp. Det kan då bli aktuellt med en diskussion att lådorna måste plockas ner igen.

– Det är ett samtal vi ska ta med DHR och innan dess kan jag inte säga vad det resulterar i, säger Per Ljungberg på posten.

– Det vore synd om de måste skrota alla lådorna men går det inte på något annat sätt måste de göra det, för de fungerar inte, säger Ingela Eriksson på DHR i Sundsvall-Timrå.

Christer Suneson
christer.suneson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista