Örnsköldsvik

Kommuner tar kafttag mot droger

Narkotika har blivit mer accepterat och skadeeffekterna tas inte på fullt allvar. Det visar en rapport som gjorts i Örnsköldsviks kommun.

- Det har nog mycket med grupptryck att göra och att unga mår dåligt själv. De flesta ungdomar vet nog inte baksidan av det hela. Det är det farliga, säger Jimmy Eriksson som bor i Örnsköldsvik

Jimmy Eriksson märker att allt fler unga använder droger och han efterfrågar större satsningar på förebyggande arbete.

- De borde undersöka familjesituationen och hur unga har det hemma, för mår de redan dåligt är risken större att de hamnar missbruk, säger Jimmy Eriksson.

Polisen i Örnsköldsvik bekräftar att narkotika är ett växande problem.

- Vi ser att anmälningarna ökar och att fler personer tas in för kroppsbesiktning. Vi märker också att det är fler som har positiv inställning till narkotika, säger Pär Lindmark, kriminalunderättelsetjänsten. 

Även i andra kommuner i länet har narkotika blivit ett problem. Örnsköldsvik har tillsammans med Sundsvall, Kramfors, Härnösand och Timrå kommun fått utvecklingsmedel från länsstyrelsen som ska användas till alkohol- och narkotikaförebyggande insatser.

I Örnsköldsvik ska en narkotikasamordnare anställas som ska lyfta frågan.

- Det är avgörande att jobba aktivt förebyggande eftersom missbruk kan få otroligt stora konsekvenser när det gäller både ekonomiskt och mänskligt lidande, säger Frida Bylin, gruppchef på Förebyggande resurs i Örnsköldsvik. 

Hon ser rapporten som en varningssignal. Därför är det dags att ta itu med problematiken genom samverkan.

- Vi måste samarbeta med landstinget, skolor och andra enheter inom kommunen, säger Frida Bylin.

Även polisen i Örnsköldsvik efterfrågar tydligt samarbete.

- Vi skulle önska att det fanns ett forum där vi tillsammans med skola och socialförvaltning kunde sätta oss ner tillsammans och fånga upp hur trenderna ser ut. Men det kan vi inte i dag då vi lyder under olika sekretesslagar, säger Pär Lindmark, kriminalunderättelsetjänsten.

Enligt rapporten är det få verksamheter som i dag jobbar med att i ett tidigt skede upptäcka människor som missbrukar narkotika.

- Många verksamheter menar att det inte ingår i deras uppdrag. Samtidigt undrar unga varför vuxna inte agerar i frågan. Den kombinationen är oroande, säger Helena Rosenskär, som gjort rapporten.

Anna Ahlström
anna.ahlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista