Sundsvall

Skarp kritik från revisorerna - kommunen bokför medvetet fel

Sundsvalls kommuns revisorer ger kommunstyrelsen kritik.

Skälet är att drift och underhållskostnader av bland annat vägar inom teknik och servicenämnden bokförts som investeringar istället. Det här innebär att man skjuter kostnaderna på framtiden och får siffrorna att se bättre ut än de är, enligt revisorerna.

Revisorerna har fört fram sina synpunkter på bokföringen tidigare. Att fortfarande medvetet valt att bokföra fel strider mot god redovisningssed, anser revisorerna som anser att kommunen korrigerar det hela senast innan årsredovisningen.

Genom att man bokfört så här stjäl underhållssidan pengar av investeringar utan att det syns och siffrorna blir också missvisande så att det ser ut som att ekonomin gått bättre än den har.

– Egentligen skulle man kunna säga att det här är olagligt, hade det varit ett företag som gjort så här hade skattemyndigheten varit på dem för länge sedan, säger Mikael Gäfvert, ordförande för kommunrevisionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista