170 tjänster försvinner från M-real i Husum. Foto: Anna Ahlström
Örnsköldsvik

170 måste lämna M-real

I augusti varslades 200 om uppsägning på M-Reals fabrik i Husum. Nu är det klart att 170 tjänster försvinner. Ovissheten inför framtiden gör att de anställda känner sig oroliga.

- Stämningen är tryckt och många är oroliga och nervösa. De vet inte om de blir kvar eller måste gå hem. Det är det som är värst, säger Tommy Westerlund.

Tidigare i veckan fick Tommy Westerlund och hans kollegor beskedet per post.

- Det kändes inte alls bra, säger Lars Nilsson, som också jobbar på fabriken.

M-real måste minska sina fasta kostnader i Husum och för att uppnå det skär de ner på personal. Trots att företaget ser en vändning i konjunkturen måste 170 anställda lämna företaget.

- Vi märker av en viss förbättring, framförallt på massasidan men när det gäller papper kommer obestruket papper inte att återgå till ursprungliga nivån trots att marknaden vänder, säger Henrik Westling, personalchef.

Det beror på att det finns en förändring i konsumtionen när det gäller papper.

- Vi använder inte lika mycket papper i dag. Vi är allt mer på väg mot det papperslösa samhället, säger Henrik Westling.

Kenneth Olsson är pappers ordförande och han hade hoppats att en vändning i konjunkturen skulle leda till att en större del av varslen drogs tillbaka.

- Att konjunkturen är på väg att vända vet vi. Jag hade hoppats att det skulle innebära att de inte behövde göra sig av med lika många, säger Kenneth Olsson.

- Men nu är det verklighet. Det är många tragedier som utspelas nu, fortsätter han.

Vilka som måste lämna M-real blir klart vid månadsskiftet.

Anna Ahlström
anna.ahlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista