Västernorrland

Dyrare för elitklubbarna

Det kommer att bli betydligt dyrare för Modo och Timrå att köpa så kallade artistspelare. Enligt ett skatteförslag kommer kostnaderna för elitklubbarna att öka med drygt 30 procent.
– Vi kommer inte kunna värva som vi gör nu, säger Timrå IKs klubbdirektör Tomas Johansson.

Det kommer att bli betydligt dyrare för Modo Hockey och Timrå IK att flyga in så kallade artistpelare. Enligt ett förslag kommer kostnaderna för elitklubbarna att öka med drygt 30 procent.

– Helt klart kommer det att bli dyrare att ha artistskattespelare här, och det är väl möjligt att vi i framtiden inte kommer att ha de möjligheterna att ha de nivåerna på spelare här då, som vi har haft tidigare, säger Tomas Johansson, klubbdirektör Timrå IK

Och Modos ordförande Sven Kågevall är inne på samma linje.

– Blir det ökade kostnader för utländska spelare så kommer det påverka inte bara Modos ekonomi, utan alla klubbars ekonomi på ett likvärdigt sätt. Och det innebär att vår gemensamma konkurrenskraft att ta hem sådana här spelare kommer att minska.

Idag betalar klubbarna inga sociala avgifter för spelare med så kallade artistkontrakt. Spelaren befinner sig i Sverige i mindre än sex månader, och betalar femton procents inkomstskatt.

Vid årsskiftet kommer staten att lägga på sociala avgifter även för artistspelarna.

En artistspelare som har 300 000 kronor i månadslön, kommer då att kosta klubben100 000 kronor per månad i sociala avgifter.

– Jag tycker naturligtvis att det är ett dåligt förslag, vi i Sverige verkar gå en helt annan väg, i Danmark går man helt motsatt väg. Jag har lite svårt att se orsaken till den här höjningen, säger Tomas Johansson.

– Jag kan ju förstå principen att om man bor i Sverige så ska man kunna nyttja det sociala nätverket, men å andra sidan är det så otroligt få personer vi pratar om så det kommer inte påverka skatteintäkterna nämnvärt, utan det kommer i ställer bli färre spelare som kommer till Sverige i stället, säger Sven Kagevall.

– Vad tycker du om förslaget?

– Ah, jag tycker inte det är särskilt klokt.

Ulf Thonman
ulf@thonman.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista