Västernorrland

Skolbarnens tur att få sprutan!

Den här veckan börjar vaccinationerna av skolbarnen i Västernorrland. Omkring 80 procent av föräldrarna har tackat ja till vaccin mot den nya influensan. Men osäkerheten bland föräldrar och barn är stor, enligt skolsköterskorna.

Mellan 75 och 85 procent av skolbarnsföräldrar i Västernorrland har svarat ja på frågan om de vill att deras barn ska vaccineras mot den nya influensan, den som i folkmun fortfarande kallas svininfluensan.

Många ångar sig
Men det är osäkert hur många som verkligen tar sprutan när det är dags. Skolsköterskorna berättar om föräldrar som ringer och frågar och som ångrar sina svar och ändrar sig.

– Det tycks vara ett svårt beslut för många att fatta, säger Maria Olofsson som är skolsköterska i Sollefteå.

Även skolsköterskorna i andra kommuner får mycket frågor från föräldrar som tvekar och ångrar sina svar.

Om mitt barn redan har haft influensan?
Många föräldrar misstänker också att deras barn redan har haft influensan.

Rådet från skolsköterskorna är då att bara de som har fått labbverifierat från sjukvården att det verkligen rörde sig om influensan kan avstå från vaccinet. För då har man redan fått sina antikroppar.

Om man däremot bara misstänker att det var influensan så bör man vaccinera sig ändå.

– Det är heller inte farligt att vaccinera sig trots att man redan haft influensan, säger Ulrika Öhrling Nilsson som samordnar vaccinationerna på skolorna i Sundsvall.

Så här är läget just nu i de olika kommunerna. Den som svarat är samordnaren för skolornas vaccinationer, oftast en skolsköterska.

Härnösand, Maud Blad
Vi hoppas få vaccinet på tisdag och börjar vaccinera på onsdag. 3500 barn är erbjudna att få vaccinet.
Vi börjar med de yngsta eleverna först och kommer att ge föräldrarna möjlighet att vara med.

Det ser ut att bli uppemot 85 procent som vaccinerar sig, men vi har inte hunnit räkna ihop det än. Dessutom är många fortfarande tveksamma.

Sollefteå, Maria Olofsson
Vi hoppas kunna börja på onsdag. En majoritet har svarat ja, kanske omkring 75 procent men vi har inte räknat ihop svaren och vi vet att många är tveksamma och många ändrar sig.

Vi har knappt 2000 elever inom grundskolan och vi börjar nu på onsdag i Rödsta och Helgum.

Vi räknar med att ha fullt upp fram till jul eftersom det i nuläget fortfarande är två doser per elev som gäller. Om det skulle ändras till en dos så blir vi färdiga tidigare.

Örnsköldsvik, Gun Hörnqvist
Vi vet inte ännu hur många som tackat ja. Det var lov förra veckan och många blanketter har inte lämnats in än.

Vi räknar med att börja vaccinera på torsdag. Alla skolområden får vaccin samtidigt och vi ger till de yngsta eleverna först.

Det kommer 2000 doser per vecka är det sagt. Totalt behöver vi 6000 doser till de 8000 eleverna i Örnsköldsvik. Barn som är under 13 år får en halv vuxendos.

Sundsvall, Ulrika Öhrling-Nilsson
Vi har totalt ca 12 000 elever i kommunen. Uppemot 80 procent har tackat ja till vaccin, men hur många som verkligen kommer att ta sprutan är osäkert för både föräldrar och elever ändrar sig och ångrar sitt tidigare svar.
Det beror t ex på vad som skrivs och sägs i media om vaccineter och influensan och vad eleverna råkar se på Youtube.
Vi ser ingen skillnad i svarsfrekvens mellan olika skolor eller skolområden.

Vi börjar vaccinera på onsdag eller torsdag. Förskoleklass och upp t o m årskurs tre får vaccinet först.
Skolsköterskorna kommer att ha nog med vaccin för att ge till alla de hinner. Jag kan inte tänka mig att vi ens blir färdiga till jul om alla ska ha två doser, och det är det som gäller just nu.

Timrå, Marie Nyman
Ungefär 80 procent av föräldrarna har tackat ja. Det är ingen skillnad mellan olika skolor eller områden, däremot ibland mellan olika klasser.

Vi börjar vaccinera på onsdag i Böle och Laggarberg. Det är elever från förskoleklass till årskurs sex. Sedan jobbar vi på allt vi hinner, men det tar nog fem veckor innan alla elever fått den första dosen. All annan skolsköterskeverksamhet måste läggas ner under den tiden. Det här kommer att påverka hela läsåret.

Ånge: Inget svar än

Kramfors, Kristina Nordlander
Vi får vaccinet på tisdag och börjar vaccinera på onsdag. Vi börjar i Ullånger och tar skola för skola. Än så länge vet vi inte hur många som svarat ja, men det är en majoritet iallafall. Många kommer nog att kunna ändra sig in i det sista.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista