Örnsköldsvik

Allt stökigare i klassrummen

Alltfler skolelever i Örnsköldsvik uppger att arbetsron på lektionerna blivit allt sämre. Närmare 1 800 elever har varit med om de hälosamtal som genomförs varje år. Trenden är klar och tydlig, det blir allt stökigare i klassrummen.

Eleverna har själv fått sätta betyg på sin skolmiljö. Från ett t.o.m. fem där 1 står för aldrig och 5 för alltid på frågan om du har arbetsro. När det gäller frågan har du arbetsro på lektionerna så upplever alltfler elever i grundskolan att situationen har blivit sämre.

- Allvarligt och skolledningen är medveten om problemen säger Gun Hörnqvist, verksamhetschef hos skolhälsovården som genomfört den stora enkäten.

Ute på Geneskolan i Domsjö finns det klara röster som bekräftar enkäten:

- Det är ofta stökigt, utom på svenskan och engelskan, säger Nina Sellgren som går i nian och som är ordförande i elevrådet.

Samma bild får vi av Robin Hörnqvist som går i åttan:

- Många som håller på med sina mobiler. Många springer runt och slänger saker, säger Robin.

Matilda Edvardsson går i sjuan och hon har en annan bild av lektionerna:

- Hos oss är det ofta lugnt. Tror att det beror på att vi känner varandra bra sedan flera år. Vi kommer bra överens med varandra och då blir det lugnt också.

Vivianne Danielsson är skolområdeschef i Domsjö.

- Det är olika från klass till klass, säger Vivianne. I en del klasser är det oroligt. Vi har tagit fasta på de här hälsosamtalen och i en klass där det var stökigt anställde vi en extra resurs.

Danielsson fortsätter:

- Vi har också ett väldigt nära samarbete med skolhälsan. Vi tar allvarligt på problemet. Eleverna har rätt till en lugn och trygg tillvaro i skolan.

Under hälsosamtalen ställdes också ytterligare frågor: Hur mår du, hur trivs du och har du de senaste månaderna känt dig ledsen.

På dessa frågor finns en annan bild: skoleleverna ger en bild av att trivas med sin skolsituation.

Lennart Sundwall
lennart.sundwall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista