Örnsköldsvik

Habiliteringen drabbas av sparkraven

Habiliteringen på Örnsköldsviks sjukhus drabbas precis som flera andra avdelningar när landstinget ska spara. De 20,5 tjänsterna på avdelningen har blivit 13. På habiliteringen får personer med funktionshinder stöd i att utvecklas.

Margaretha Gavelin Johanssons son Adam är i behov av vård och gå-träning. Men han har inte fått den typen av träning sedan i maj.

- De säger att de inte har möjlighet för tillfället för de ser över sin verksamhet. Men i habilteringsplanen står det att han har rätt till träning, säger Margaretha Gavelin Johansson.

I planen står det att Adam har rätt till gåträning två gånger i veckan periodvis.

- Visserligen är periodvis en tolkningsfråga. Men nu har han inte fått träna sedan i maj och det kan aldrig räknas som periodvis, säger Margaretha Gavelin Johansson.

Petra Söderlunds dotter Elin drabbas också av nedskärningarna. En del av hennes habilitering har varit i bassängträning men det är det slut på nu.

- Det finns tider lediga i bassängen men ingen personal. Hon älskar träningen, säger Petra Söderlund.

Margaretha Gavelin Johansson är kritisk över att omorganisationen tar lång tid.

- Våra barn är inte friska och är därför i behov av habiliteringen. Vi är beroende av tiden här och nu. Det känns jättesvårt. Jag vet inte vart jag ska vända mig.

Flera föräldrar till barn som är i behov av habilitering har varit i kontakt med sjukhusledningen och politikerna för att få hjälp med var de ska vända sig när de är besvikna på vården. Linnéa Haake är enhetschef på habliteringen.

- De får nog tyvärr fortsätta att ligga på om de vill ha hjälp, säger hon.

Linnéa Haake är medveten om att det är en inkörningsperiod som innebär att arbetet inte kan vara i gång fullt ut.

- Den ska vara i gång helt och hållet vid årsskiftet, säger hon.

På Länssjukhuset Sundsvall-Härnösand och på sjukhuset i Sollefteå innebär besparingarna att 20 procent av tjänsterna försvinner från habiliteringen.

Anna Ahlström
anna.ahlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista