Sundsvall

Kampen om Petersvik och Granli

De boende i Petersvik och Granli i Sundsvall har inte gett upp kampen om sitt bostadsområde. Det trots att ett enigt kommunfullmäktige i Sundsvall beslutade förra veckan att bygga ett logistiknav i området

– Jag skulle vilja säga att det är nu kriget börjar. Det är nu vi kan börja överklaga detaljplaner och tillhörande miljökonsekvensbeskrivningar till olika instanser och domstolar. Det är nu vi kan visa vad vi vill och det tänker vi göra, säger Lars Felländer.

Sundsvalls kommunfullmäktige beslutade förra måndagen att området längs vattnet mellan Ortvikens pappersbruk och Tunadals sågverk i framtiden ska hysa ett logistikcentrum med bland annat industrijärnväg, vägar, hamn och så småningom kombiterminal.

Den planen går inte att överklaga, men det gör däremot detaljplanerna som kommunen nu kommer att sätta i gång med det närmsta halvåret.

Men först ska det till en tidsplan - och efter det kommer de som berörs få besked, berättar Peder Björk, vice ordförande i kommunstyrelsen i Sundsvall:

– Våran ambition är ju att det första steget när det gäller information till de boende, det handlar om att redovisa den här tidplanen om hur vi ska gå vidare med arbetet och vilka steg vi ska ta, och det hoppas jag att vi ska kunna göra någon gång runt årsskiftet, säger Peder Björk.

Sannolikt kommer de första få flytta om två, tre år tror Peder Björk. Planen så här långt är att delar av logistikparken ska vara i bruk om drygt fem år.

I den grova tidsplanen har man räknat med en del överklaganden och Peder Björk hoppas att mycket ska gå att lösa med fredliga dialoger:

– Jag förstår verkligen dem att de är besvikna och arga och upprörda, för enligt den här planen så måste de ju lämna sina hus och husen kommer att försvinna. Då är det ju självklart så att man vill kämpa emot, men vi ska göra allt vi kan för att informera och ha en så bra dialog som det går med de boende i området, säger Peder Björk.

Lars Felländer ser ännu inte slaget som förlorat, de som bor där kommer inte ge upp utan kamp.

– Man går ju inte in i ett krig om man inte tror att man ska vinna och vi kommer ju att göra vårt yttersta givetvis, säger Lars Felländer.

Karin Lycke
karin.lycke@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista