Örnsköldsvik

Forum ska begränsa våldet

Allt fler unga söker sig till ungdomsgården Sliperiet i Örnsköldsvik för att de har blivit misshandlade. Många vill inte polisanmäla händelserna.

– Det har blivit en legitimitet att lite stryk ska man tåla. Unga blir nog misshandlade oftare än vad vi får veta. Många anmäler inte och har höjt ribban för vad som är okej att bli utsatt för, säger Camilla Larsson, fritidskonsulent på Sliperiet.

När det första Gateway, som är ett forum för unga, hålls på Sliperiet i kväll ska trygghet och säkerhet diskuteras. Idén föddes när personalen mötte väldigt många ungdomar som blivit misshandlade.

– Vi kände att vi måste göra något. Det bästa är att föra en dialog om hur de upplever sin situation och hur de vill ha det, säger Camilla Larsson.

Victoria Blomqvist, Marie Nordin och Michelle Strinnerhed bor i Örnsköldsvik och de tror att rädsla gör att många inte vågar polisanmäla om de blivit misshandlade.

– Det är många som hotar med att någon kommer att döda dig, säger hon.

– Men det bästa är att polisanmäla, men om den som blivit misshandlad själv har gjort något dumt så är det bättre att stryka ett streck över det, fortsätter hon. 

Marie Nordin säger också att det är många som väljer att inte polisanmäla för att de är oroliga över att de själva har gjort något olämpligt.

– Du får oftast inte stryk om du inte själv har gjort eller sagt någonting olämpligt, säger hon. 

Tjejerna tycker också att våldet i Örnsköldsvik har ökat.

– Det är framförallt gängbråk, kvinnomisshandel och våldtäkter, säger Michelle Strinnerhed

Gateway ska under året ta upp fler aktuella ämnen som berör unga. Redan i slutet av november ska de diskutera kring HBTQ-rörelsen. Det som kommer fram vid diskussionen ska sedan lämnas vidare till politikerna. Till kvällens träff som ska handla om säkerhet och trygghet är kommunalrådet Glenn Nordlund inbjuden.

Anna Ahlström
anna.ahlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista