Västernorrland

Vårdens svarta lista

Nu har prioriteringsarbetet inom landstinget kommit igång. Om ett och ett halvt år ska politikerna fatta beslut om vad vården ska göra och inte ska göra i fortsättningen.

Vem ska bestämma vilka som ska få vård och vilka som inte ska få det? När pengarna inte räcker till allting så måste sjukvården prioritera. Och nu är prioriteringsarbetet i gång.

– Det handlar inte i första hand om att spara pengar, säger Elisabet Strömquist (S) som är ordförande i landstingets hälso- och sjukvårdsdelegation.

– Prioriteringsarbetet handlar istället om att omfördela pengarna så att de alltid används på bästa och mest effektivaste sätt.

Sneglar på Västerbotten
I Västerbotten har landstinget gjort en punktlista där man talar om vad man i i fortsättningen ska dra ner på eller inte göra alls. Det handlar om allt från att sluta behandla vårtor till att ta bort efterkontrollerna för vissa cancerpatienter.

Elisabet Strömquist tror att det även kommer att bli en slags lista i Västernorrland, även om det är långt ifrån klart.

Lättnad att politikerna är med och bestämmer
– Det är en stor lättnad för dem som arbetar inom vården att känna att man har politikerna i ryggen, säger Johan Smedberg som är landstingsöverläkare.

-- Idag kan en läkare eller annan vårdpersonal känna sig ensam och utsatt när man ska fatta svåra beslut om prioriteringar. Då är det bättre med öppna och kända prioriteringar att hänvisa till.

– Dessutom vill vi att besluten ska gälla inom hela landstinget Västernorrland, så att man inte gör olika prioriteringar på de olika sjukhusen, säger Johan Smedberg.

Missfallsutredning eller åderbråcksoperation?
Frågan om prioriteringar inom vården är känslig för  vem ska bestämma och hur ska man bestämma vad som är viktigare; att utreda varför en kvinna drabbas av upprepade missfall eller att operera åderbråck?

Är det viktigare att erbjuda årliga kontroller åt astmatiker eller att ge en sjukhusbädd åt obotligt sjuk person på ett äldreboende när han eller hon drabbas av bröstsmärtor?

Sedan landstinget i Östergötland 2003 offentliggjorde sin omdiskuterade lista på bortprioriteringar så har få politiker vågat röra i frågan.

Västerbotten prioriterar bort i 359 punkter
I slutet av december i fjol antog landstingspolitikerna i Västerbotten en lista på 359 punkter där man beskriver vad som inte ska göras inom vården i fortsättningen. Det handlar om åkommor som inte ska behandlas och om kontroller som inte längre ska göras.

Samtidigt talar man om vad man istället ska satsa mera på och landstinget vill hellre kalla det en omfördelning av pengar än ett sparande.

Alla dom nyssnämnde exemplen finns med på listan över det som ska bortprioriteras.

Listan har fått en del kritik från läkare men det har ändå varit relativt tyst om den.

Vilken vård ska vi få i Västernorrland?
Här i vårt landsting har prioriteringsarbetet också startat. Än så länge befinner man sig i fas ett där det handlar om planering och förankring.

Nästa höst börjar själva prioriteringsarbetet, först vertikalt där man rangordnar verksamheternas innehåll och sedan horisontellt då man jämför olika verksamheter med varandra.

Våren 2011 ska politikerna fatta beslut.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista