Örnsköldsvik

Strid om ponnypengar

Det har blåst upp en strid i ponnytravsverige och dess 27 klubbar. Ska barn mellan 8-12 år även i fortsättningen få tävla om prispengar?

– Nej, säger STC, svenska travsportens centralförbund som är den störste sponsorn till ponnytravet.

– Ja, absolut, pengarna kan säkert behövas, säger Johanna Dyneborg, ordförande för Dannero ponnytravklubb. Det är en dyr sport med bl.a. transporter och för föräldrar är det här ett välkommet tillskott.

STC har tagit ställning mot att barn som är 12 år eller yngre ska tävla om prispengar. Idag är det fritt fram så fort man tagit licensen som åttaåring.

– Jag tycker att prispengarna ska tas bort säger 11-åriga Felicia Hägglund från Örnsköldsvik. Mina två hästar har sprungit in ungefär 5.000 kronor men jag tävlar enbart för att det är roligt.

Det är ponnytravförbundet själv som ska avgöra frågan i början av nästa år.

– Det finns två läger, säger Arne Florkvist, ordförande. Men som det ser ut nu är det svårt för oss att gå emot STC. Det är vår störste sponsor och ger oss ungefär 1 miljon kronor i bidrag nästa år.

Den 14-15 november samlas ponnytravsfolket till ett möte för att diskutera frågan.

Göran Hansson från Sollefteå har en dotter som tävlar i ponnytrav. Han säger sig vara kluven i frågan:

– På stallbacken hör man ju att en del föräldrar tycker att prispengarna ska vara kvar.

– Själv tycker jag att barn i dessa åldrar inte ska tävla om pengar.

– Och barnen själva bryr sig inte om det är pengar med i bilden. För dom är det viktigare att se till att hästarna har det bra och kan sänka sina rekord, säger Hansson.

Lennart Sundwall
lennart.sundwall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista