Kramfors/Västernorrland

Hjälp, nu sticker det snart!

Idag började vaccinationerna av skolbarn i många kommuner i länet. Anton Westin som fick sprutan i Ullångers skola var mycket lättad efteråt:
– Jag trodde det skulle göra mycket mer ont!

I flera kommuner i länet började man vaccinera skolbarnen idag. Så gjorde man t ex i Härnösand, Kramfors och Timrå. Andra kommuner, som Örnsköldsvik, börjar i morgon.

Gått ovanligt fort
Redan när skolan började idag stod skolsköterskorna Christina Norlander och Kristina Öberg beredda med sprutor och vaccin på Ullångers skola i Kramfors kommun.

– Det har gått jättebra, sa Christina Norlander när vaccinationerna hade varit igång några timmar. Det går nästan fortare än vi trott. Det finns många trygga barn här och många har glädjande nog sina föräldrar med sig.

Låtsades bara
Anton Vestin, åk 5,  kom med klasskompisen Lukas för att få sina vaccinationer. Båda var lite oroliga innan, men efteråt sa Anton att det knappt kändes nånting alls! Lukas ropade ett litet aj, men avslöjade efteråt att han bara hade låtsats att det gjorde ont.

Andreas Nyhlén är pappa till lilla Jacob och han tycker det är självklart att sonen ska vaccineras, men själv tänker han inte ta sprutan.

– Jag tror jag klarar mig bra ändå, säger han. Men man vill ju inte att barnen ska bli sjuka.

Alla i klassen tar inte sprutan
Jesper och Dennis Lagercrantz är sex och nio år gamla och har just fått sin spruta.
– Det gick bra, konstaterade Jesper efteråt. Det kändes inte ens som ett myggstick. Och han vet att man tar vaccinet för att slippa svininfluensan.

Sanna Öberg går  i årskurs fem och hon säjer att det är föräldrarna som bestämt att hon ska ta influensavaccin. Men hon tror också själv att det är klokt att ta sprutan.

– Men alla i klassen kommer inte att ta den, säger hon.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista