Det är inte möjligt att förlora pengar på sin mobil om man bara svarar i telefonen.Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
Västernorrland

Svara går bra

Det är inte möjligt att förlora pengar på sin mobil om man bara svarar i telefonen. Det säger Hans G Larsson, informationsansvarig på Telia, efter den senaste tidens polisanmälningar om misstänkta telefonbedrägerier.

Det är inte möjligt att förlora pengar på sin mobil om man bara svarar i telefonen. Det säger Hans G Larsson informationsansvarig på Telia efter den senaste tidens polisanmälningar om misstänkta telefonbedrägerier.

Enligt Telia så har det inte kunnat bevisas att pengar dras från ett kontantkort eller belastar abbonemanget om man bara svarar i telefon. För att bli debiterad krävs att man själv ringer upp men det finns många sätt att bli lurad.

– Ett av de vanligaste sätten är att man blir uppringd och att samtalet nästan omedelbart bryts. Då är det lätt att falla för frestelsen att ringa tillbaka - men då riskerar man att vad som helst kan hända menar Hans G Larsson.

Det är också lätt att förlora pengar genom att beställa någon av alla mobiltjänster som erbjuds på internet, allt från att ladda ner ringsignaler till att köpa olika tjänster och det är inte alla som tänker på att en knapptryckning kan kosta pengar.

– Det bästa sättet att undvika obehagliga överraskningar är att prata med sina barn och förklara vad som kan hända.

Ingrid Engstedt Edfast
ingrid.engstedt-edfast@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".