-Det är farligt att äta värktabletter varje dag. Magen far illa och tabletterna kan skapa huvudvärk. Foto Ulla Öhman
Västernorrland

Flickor äter treo varje dag

12 procent av flickorna som går första året på gymnasiet i Västernorrland äter värktabletter var och varannan dag. Och det kan bli ännu värre när vanliga livsmedelsbutiker och mackar får börja sälja receptfri medicin.

Det är i skolsköterskornas årliga hälsosamtal med eleverna som man kan se att många missbrukar värktabletter och att användningen dessutom har ökat.

12 procent av gymnasieflickorna äter värktabletter nästan varje dag
I den senaste undersökningen från läsåret 2008-2009 svarar 12 procent av flickorna och 4 procent av pojkarna i gymnasiets första årskurs att de använder värktabletter dagligen eller några gånger per vecka.

I årskurs sju är det 3 procent av pojkarna och 7 procent av flickorna som äter värktabletter så ofta.

Siffrorna har stigit något från läsåret innan.

Något annat än värk ligger bakom
Kicki Wickberg är hälso- och sjukvårdsplanerare på landstinget Västernorrland och hon oroas över siffrorna.

– När man äter värktabletter så här ofta så handlar det inte om t ex mensvärk utan då ligger nått annat bakom, säger hon. Och hon går nu vidare för att undersöka vad det kan bero på.

Treo på Konsum och Ica
När nu apoteket avregleras och det blir möjligt att köpa receptfria värktabletter i vanliga livsmedelsbutiker och mackar så ökar risken för missbruk, befarar hon.

– Jag hoppas att man uppmärksammar användningen av värktabletter och deras effekter och ser om försäljningen ökar, säger hon. Det handlar också om att respektera åldersgränsen på 18 år för att få handla.

Ond cirkel
Ulf Lindahl är landstingsapotekare.

– Det finns nästan aldrig någon anledning bland så unga att äta värktabletter mer än någon gång i i månaden. Att äta varje dag eller flera gånger i veckan tyder på att det är något som måste utredas.

Spänningshuvudvärk kan bli sämre av värktabletter. Man kommer in i en ond cirkel, för spänningshuvudvärken kommer tillbaka direkt.

– Man kan bli beroende av värktabletter. Man kan skapa huvudvärk genom att använda tabletter för ofta.

Skadar magen och ger beroende
Av värktabletterna är det många ungdomar som föredrar treo.

Men just treo är bland det sämsta man kan äta, säger Ulf Lindahl. En anledning är att acetylsalicylsyra som ingår i treo  irriterar magen och kan skapa sår i magsäck och tunntarm. Dessutom försämras skyddet i magsäcken, genom att slemhinnan påverkas.

Treo innehåller också koffein som är uppiggande och beroendeframkallande.

Utred om huvudvärken håller i sig
Alvedon är något mildare biverkningsmässigt. Men samtidigt är det den giftigaste värktabletten om man tar för stor dos, säger Ulf Lindahl.

Han tycker att föräldrar ska vara uppmärksamma på om deras barn äter värktabletter ofta och isåfall kontakta skolsköterskan eller vårdcentralen.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista