Örnsköldsvik

Stort intresse för nya lyxboendet

En villa på 180 kvadrameter för fyra miljoner. Eller en trerummare för 2,8 miljoner. Intresset för de nya lyxiga bostadsområdet på Varvsberget i Örnsköldsvik är stort och snart står de två första villorna klara. Knappt 100 meter över havet, på en sluttning i berget, bara 50 meter från hoppbacken.

– Klart det låter som mycket pengar, säger Anders Edmark, mäklare. Men en typisk medelsvensson som sålt sin villa och kanske fått ut 1-1,5 miljoner har grundpotten, fortsätter Edmark. Många prioriterar sitt boende idag.

Redan på 90 talet var arkitekten Per-Eddie Bjuggstam igång med den här ideén. Det blev bara en skrivsbordsprodukt den gången, det kommunala bostadsbolaget hade inte råd. Nu har Bjuggstam och hans bolag, Kusthöjden AB, dragit igång byggprojektet: 25 villor och 60 lägenheter. Byggt vägar och sprängt i berget.

– Botniabanaans tillkomst har löst många av problemen, säger Bjuggstam. Med ett resecentra och med rulltrapporna upp i höjden så har vi också kunna jobba lite enklare än vanligt.

Men att bygga på ett berg?
– Klart det blir mycket sprängningar och lite svårjobbat men att bygga på berg är stabilt så med diverse skyddsbarriärer är det inga större problem.

Lyx och flärd förstås. Inte minst med den linbana som ska byggas från bostadsområdet ned till Botniabanans resecentrum.

Vid årsskiftet flyttar den första familjen in.

Lennart Sundwall
lennart.sundwall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista