Örjan Östlund och Owe Grandics är kritiska till det planerade konstverket. Foto: Anna Ahlström
Kramfors

Konstverk ifrågasätts

Konstverket som planeras vid naturreservatet Rotsidan, världsarvet Höga Kusten, upprör både konstnärer och svenska Unesco-rådets ordförande Görel Thurdin.

– Vi har naturskulpturer och de borde vi framhäva i stället för att skapa nya, säger Görel Thurdin.

Lanstinget planerar att hugga ut en trappa ur klipporna. Rotsidan är ett naturreservat där ingen får elda, tälta eller skada naturen. Att länsstyrelsen ändå har beviljat dispens för att uppföra ett konstverk i klipporna tycker konstnärerna Owe Grandics och Örjan Östlund är märkligt.

– Det är ren skändning att gå in i ett naturreservat att börja hugga och bryta stenar. Vanliga människor får inte ens bryta en kvist, säger Owe Grandics.

Tanken är att konstverket ska bli en symbol för landhöjningen vid Höga Kusten men det tycker inte Owe Grandics behövs.

– Det här är redan ett konstverk som står här och som visar landhöjningen, säger han.

Örjan Östlund vill gärna se mer offentlig konst men det får inte störa naturen.

– Vi missunnar inte tjejen som fått uppdraget, utan vi tycker att offentlig konst ska finnas och utvecklas. Men vi vill att de väljer ett annat ställe denna gång, säger han.

Landstinget har fått dispens från länsstyrelsen eftersom området är ett naturreservat.

Det är landstingets projekt Konst i världsarvet som står bakom konstverket. Mats de Vahl, konstkonsulent på landstinget och ansvarig för projektet, säger att det inte är helt säkert att trappan ska placeras vid Rotsidan.

– Det var ett förslag men med den här opinionen får vi se var vi hamnar men visst är det bra med den här diskussionen och det här engagemanget, säger han.

Anna Ahlström
anna.ahlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista