Landslagscomeback av Foppa

I Karjala Cup vann Sverige mot Tjeckien igår med 4-3 och det stora samtalsämnet före matchen var Peter "Foppa" Forsbergs comeback i landslagströjan. Foten såg ut att hålla men några mål blev det inte.

Peter Forsbergs comeback blev ingen personlig poängsuccé. Men ändå, foten såg ut att hålla för matchtempo och Sverige vann, 4-3 mot Tjeckien. Avgörande blev tre effektiva minuter med tre svenska mål i början av den andra perioden.

Intresset för Tre Kronors Karjala cup-premiär i Jönköping var stort - av förklarliga skäl. Peter "Foppa" Forsberg var tillbaka i landslaget för första gången sedan OS-finalen i Turin 2006. Någon omedelbar succé blev det inte. Forsberg såg tryggare, säkrare, bättre ut, ju längre matchen led, men poängen uteblev, trots bland annat en styrning som gled retfullt längs med den tjeckiska mållinjen.

Men just den här kvällen behövdes inga Foppapoäng. Segern fixade andra.

Tjeckien var bäst i den första perioden - Sverige bjöd på alldeles för många spelvändningar - och 1-1 efter 20 minuter berodde till stor del på Stefan Livs fina insats i det svenska målet.

Men så... pang, pang, pang. På drygt tre minuter i början av den andra perioden avgjordes matchen; Marcus Nilson använde ett friläge i numerärt överläge för att placera in 2-1, Mattias Weinhandl stötte in trean från nära håll efter att Johan Davidsson använt sina ögon i nacken för att hitta passningen, och Daniel Widing blev delikat framspelad av Linus Omark för att snärta in 4-1.

Tjeckien reducerade tidigt i den tredje och skapade nerv med 3-4 i slutminuterna, men det hjälpte föga.

Nu fortsätter Karjala cup i Helsingfors, där Sverige möter Ryssland på lördag och avslutar mot hemmanationen Finland på söndag.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista