Västernorrland

Länets barn trivs och mår bra

Barn i Västernorrland mår i huvudsak bra och trivs i skolan.

Av mer än 6000 tillfrågade grundskoleelever så svarar 95 procent att dom mår mycket eller ganska bra.

– Det kan ju vara lite jobbigt ibland men det är bra annars, säger skoleleven Bilbo Bergquist från Härnösand.

Länge har man fokuserat på övervikt och fetma som har varit och fortfarande är ett stort problem bland barnen i Västernorrland. Men när man frågar barnen själva hur de mår så är de själva ganska nöjda med livet.

Men det finns också problem.  Var tionde sexåring har svårt med arbetsron på lektionerna. Var tionde sjundeklassare känner sig stressad över skolarbetet. Men totalt säger 95 procent att de mår mycket bra eller ganska bra.

Kicki Wickberg som jobbar med de här frågorna på landstinget tycker att kommunerna bör använda sig av den här unika undersökningen som länets skolsköterskor gör varje år i sina hälsosamtal med eleverna.
– Om man till exempel gör en stor omorganisation och slår ihop flera småskolor kan man kanske från det ena året till det andra se: blev det stressigare, blev det större oro? Säger Kicki Wickberg.

Av barnen i årskurs fyra säger var femte att de vet om någon som blir retad eller illa behandlad i skolan. Var sjätte har själv blivit det.
– Om man blir retad kan man bli på väldigt surt humör när man kommer hem. Jag vet för jag har varit mobbad. Det påverkar väldigt mycket, för man sitter och tänker på lektionerna och jobbar ganska dåligt, säger skoleleven Emma Vikholm från Härnösand.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista