Sundsvall

Tullen stoppade spritleverans

För ett par dagar sedan stoppades en långtradare i Sundsvall med 33 pallar alkohol som importerats av privatpersoner via transportföretaget Locadi. Förmodad julsprit som nu finns i tullens förvar. Internethandel av alkohol kan bli en dyrbar historia.

Samma sak inträffade också i våras, ingen köpare hade då betalat skatt för alkoholen, men beställarna fick betala skatten ändå via en tullräkning.

Jonas Karlsson sakkunnig på Tullens brottsbekämpningsstab anser att alkoholskattelagen är solklar. Ända möjligheten att komma undan skatt är att du själv transporterar in spriten för eget bruk. Man kommer alltså inte undan om man inte är olaglig.

Beställning av alkohol för eget bruk
Sedan den 1 juli 2008 är det tillåtet att föra in alkohol genom yrkesmässig befordran exempelvis ett transportföretag, eller annan oberoende mellanhand exempelvis en vän eller granne. Då ska köparen anmäla transporten till Skatteverket innan transporten påbörjats samt ställa en säkerhet för varorna till Skatteverket. Om du ska beställa alkohol genom någon annan så ska du betala svensk alkoholskatt.

  • Svensk alkoholskatt ska betalas av säljaren när alkoholen transporteras av säljaren eller någon som säljaren anlitar för transporten. Detta kallas distansförsäljning och är vanligt när säljaren anger att transporten är inkluderad i priset på varan.
  • Svensk alkoholskatt ska betalas av köparen när köparen själv ordnar transporten av alkoholen till Sverige (oavsett om det är yrkesmässig transport, vän eller granne). Köparen ska då meddela Skatteverket innan transporten påbörjas och ställa säkerhet för varorna.

Källa: Tullverket

Klas Ullerstam
klas.ullerstam@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista