Västernorrland

Fritidshem till alla barn

Att barnen som går på fritids i Kramfors, Timrå, Härnösand och Ånge måste sluta om en förälder bli arbetslösa vill Skolverket ändra på. I remissyttrandet över den nya skollagen lyfter verket fram att alla barn ska ha rätt till en plats på fritidshem.

Kerstin Strander är docent på institutionen för barn- ungdomsvetenskap vid Stockholms universitet och har forskat om barns syn på fritidshem. Enligt henne är tiden på fritids viktig för barnen.

- Fritids förlänger världen och utvidgar barnets värld. Det i kombination med familjen går inte att prata bort eller förhandlar bort i något sammanhang, säger Kerstin Strander.

Hennes studier visar att barn gärna vill ha kontakt med pedagoger eller andra vuxna. Kontakten kan vara ännu viktigare när en förälder blir arbetslös.

- De ungdomarna i min studie har sagt att det var skönt att komma till förskola eller fritids där de mötte glada vuxna om mamma eller pappa var ledsna, säger Kerstin Strander.

Hon tycker att alla barn ska ha rätt att gå på fritids.

- De måste ha samma möjligheter som andra barn, säger Kerstin Strander.

- Fritids har stimulerande aktiviteter av olika slag som teater, konst och idrott, fortsätter hon.

Tomas Lundgren är fritidspedagog på Hajens fritidshem i Själevad utanför Örnsköldsvik och han ser fritids som en del av utveckling.

- Här får de träffa kompisar, lära sig empati, umgås och leka med andra barn, säger han.

Emelie Hermansson, sju år, går på Hajens fritidshem och tycker att det är roligt att leka med kompisarna där.

- Roligast är när vi gör pärlplattor, säger hon.

Anna Ahlström
anna.ahlström@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista