1 av 2
Nu jämnas Kronholmens vårdcentral med marken. Här byggs nya vägar när järnvägen rustas upp. Foto Ulla Öhman
2 av 2
Här har både vårdcentralen Kronholmen samt folktandvården huserat i många år. Nu finns allt samlat i de gamla sjukhuslokalerna i Härnösand. Och på den här plastsen byggs det väg istället. Foto Ulla Öhman
Härnösand

Rivs för en ny korsning

Nu är rivningen av gamla Kronholmens vårdcentral i Härnösand i full gång. Huset som har inrymt vårdcentral i 19 år rivs nu för att ge plats åt den nya planskilda korsningen med Ådalsbanan.

Den befintliga plankorsningen mellan järnvägen och Bondsjöleden ska bort och ersättas av en planskild kosning, en järnvägsbro.

9 meter bred vägbana under järnvägen och en ny rondell
Biltrafiken ska i fortsättningen köra under järnvägen. I vägporten läggs också en gång och cykelled.

Bondsjöleden kommer att få en ny dragning, lite längre norrut än tidigare och går sedan under järnvägen och till en ny rondell öster om järnvägen.

Arbetet beräknas vara klart sommaren 2010. Under byggtiden leds trafiken om på olika sätt och flera gator är avstängda.

Vårdcentral fick stänga
För att kunna göra den här trafiklösningen så ska Kronholmens vårdcentral rivas och jämnas med marken. Huset har inrymt vårdcentral i 19 år.

Kronholmens vårdcentral, liksom Blåsippans vårdcentral, lades ner tidigare i år och verksamheten flyttade ihop med Sundets vårdcentral i gamla sjukhuslokalerna i Härnösand.

Den nya, stora vårdcentralen heter nu Vårdcentralen Södra Sundet och ska ge vård åt alla Härnösands kommuns invånare. Det är nu länets största vårdcentral.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".