Här kommer ingen förbi. Polis och räddningstjänst stoppar trafiken 300 meter från brandplatsen. Foto: Ulla Öhman
Kramfors

Explosionsrisk vid brand

Uppdaterad 15:45
En kraftig brand utbröt i förmiddags i en lada på Björknäsvägen i Kramfors. På grund av explosionsrisk är området avspärrat.

Ett område på 300 meter omkring brandplatsen är avspärrat sedan i förmiddags.  Eftersom det finns tuber med syrgas i byggnaden som brinner är det stor risk för explosion.

Oklart hur många gastuber som redan exploderat
Ett antal tuber har exploderat under dagen och enligt räddningstjänsten kan det finnas fler gastuber i ladan vilket gör att det fortfarande finns en explosionsrisk.

Själva ladan, som på senare tid använts som verkstad och förråd för ett åkeriföretag, har i princip brunnit ner helt och hållet. Räddningstjänsten har inte ägnat sig åt släckning utan när man fick klart för sig att det fanns gastuber i lokalen så retirerade man till säkerhetsavståndet på 300 meter.

Boende har evakuerats
15 personer har fått utrymmas från ett hyreshus i närheten. Hästar från Kramfors ridskola har fått flyttats tills explosionsrisken är över.

Om inte polis och räddningstjänst kan få syn på eventuellt kvarvarande gastuber och skjuta sönder dem, alternativ kyla dem från säkert håll, så kommer avspärrningarna att hållas kvar i 24 timmar, dvs till ungefär klockan elva på tisdag förmiddag.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".