Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sollefteå

Bättre miljö i våra våtmarker

Kristin Lindström på Länsstyrelsen arbetar med våtmarksprojektet.Foto:Stig Edfast

Fyra myrar i Sollefteå kommun inklusive Stensjöflon och ett myrområde i Kramfors kommun ska med hjälp av EU-pengar återfå sin ursprungsform som våtmark.

Det hela är ett samarbetsprojekt mellan Västernorrland och sex andra länsstyrelser med bidrag via EU-kommissionen och LIFE+. Projektet handlar om att förbättra miljön i våtmarker. EU bidrar med 35 miljoner och projektet med lika mycket.

De områden i Västernorrlands län som berörs av projektet är bland annat Stensjöflon, Gideåbergsmyrarna samt Mossaträsk, samtliga våtmarksreservat och Natura 2000-områden i Sollefteå kommun. Även i naturreservatet Sör-Lappmyran i Kramfors kommun planeras åtgärder i form av dikesigenläggning.

De restaureringsåtgärder som planeras är röjning av buskar och träd, utökad/återinförande av hävd samt igenläggning av dränerande diken för att återställa våtmarkernas hydrologi. Ett utbyte med Finland kommer att ske inom ramen för projektet för att dra lärdomar av deras mångåriga arbete med våtmarksrestaurering.

Återupptagen hävd och träd- och buskröjning kommer gynna sällsynta arter såsom myrbräcka, guckusko och käppkrokmossa. En återställning till naturliga grundvattennivåer kommer att gynna fåglar och andra arter. Projektet pågår under flera år och startar 2010.

Stig Edfast
stig.edfast@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".