Västernorrland

Landstinget kämpar med ekonomin - (M) vill skära ned i Sollefteå

I går beslutade landstingsstyrelsen om hur de ska få ekonomin i balans under 2010.

Beslutet innebär att de ställer sig bakom en skattehöjning, flera olika nedskärningar och höjda avgifter.

I samband med mötet väckte moderaternas Jacomina Berteema också frågan om att plocka bort verksamheter från Sollefteå sjukhus.

Landstingsstyrelsens beslut igår innebär att de ställer sig bakom en skattehöjning på 39 öre. Det handlar också om nedskärningar på områdena läkemedel, vårdgaranti och fastighetsunderhåll.

Vårdhotellet i Sundsvall föreslås få en ny patientavgift, Österåsens hälsohem kan få ny driftsform och priserna för tandvård kan också bli höjda.

Vid landstingsstyrelsens möte i går krävde moderaternas Jacomina Berteema att också Sollefteå sjukhus ska bantas rejält och omvandlas till ett mindre närsjukhus, för att få ekonomin att gå ihop på mer lång sikt.

Fortsätter man spara med osthyvelprincipen kommer kvaliteten vid alla tre sjukhusen att äventyras, menar hon. Frågan kommer att tas upp i oppositionens budgetförslag i landstingsfullmäktige nästa vecka.

Oppositionen kommer då föreslå att Sollefteå sjukhus inte längre ska vara ett fullvärdigt akutsjukhus men ändå med bibehållen vård där geografisk närhet för en åldrande befolkning är viktig. Det handlar då om att spara slutenvård inom invärtesmedicin och geriatrik, medan övrig slutanvård och dagoperationer läggs ner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".