Waleed Besjoni letar efter en praktikplats. Foto: Anna Ahlström
Örnsköldsvik / Västernorrland

Svårare att hitta praktikplats

Konkurrens om praktikplatserna i länet hårdnar när arbetslösheten ökar. Det gäller studerande, arbetslösa och invandrare som får praktik via Svenska för invandrare, SFI.

Waleed Besjoni från Örnsköldsvik har studerat till mejerist i Egypten. Nu läser han på SFI och vill samtidigt ha en praktikplats.

- Jag vill göra praktik och sedan hitta ett jobb, säger han.

Helst av allt vill Waleed Besjoni ha praktik på ett mejeri.

- Det är inom det jag är utbildad så det vore det bästa, säger han.

Arbetsförmedlingen i Sundsvall och i Örnsköldsvik vittnar om att det är svårt att hitta praktikplatser. I Kramfors har de inte samma problem än.

- Men vi ser att behovet av praktikplatser kommer att öka, säger Jonas Malmin på Arbetsförmedlingen i Kramfors.

I Örnsköldsvik har Arbetsförmedlingen praktikplatser åt cirka 300 arbetslösa. Men de skulle egentligen behöva dubbelt så många platser.

- Antalet arbetslösa som är i behov av praktik ser ut att öka, säger Gunnar Fors, arbetsförmedlingschef i Örnsköldsvik.

Det råder en obalans mellan behovet av praktikplatser och näringslivets förmåga att ta emot praktikanter. Lättast är det att hitta praktikplatser hos kommunen.

- Men väldigt många behöver en plats inom sitt yrkesområde och det finns kanske inte vid kommunen. Företagen har svårt att ta emot praktikanter i dessa tider, säger han.

För Peter Kristoffersson, som hade varit arbetslösa i några månader, gick det lätt att hitta en praktikplats. Han blev uppringd och erbjuden en praktikplats som snickare i Föreningspoolen i Örnsköldsvik.

- Det var jättekul. Jag såg det som en chans att få visa vem jag är, säger han.

På praktikpoolen vid integrationsenheten i Örnsköldsvik jobbar de allt hårdare för att hitta lämpliga praktikplatser.

- Vi får lyfta fram det positiva och säga till företagen att det är rätt tid för dem att verkligen hjälpa till. Många blir positiva när vi lägger fram det så. Samtidigt är det många som har svårare att ta emot praktikanter, säger Annette Westerlund, integrationsenheten.

Anna Ahlström
anna.ahlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".