Västernorrland

Kräver svar om värktabletter

Politiker reagerar nu på SR-Västernorrlands avslöjande om att många skolelever äter värktabletter. Riksdagsledamot Jasenko Omanovic (s) befarar att problemen kan bli ännu värre när receptfria mediciner börjar säljas i livsmedelsaffärer och på bensinmackar. Han kräver nu att socialminister Göran Hägglund vidtar åtgärder.

Det var i måndags som Sveriges Radio Västernorrland rapporterade om en undersökning av skolhälsovården i Västernorrland som visar att omkring 12 procent av flickorna som går första året på gymnasiet äter värktabletter nästan dagligen, något som kan leda till olika hälsoproblem och till läkemedelsberoende.

"Nu när apoteken privatiseras kommer receptfria mediciner säljas bland annat i livsmedelsaffärer och bensinmackar. Den ökade tillgängligheten innebär att problemet med överkonsumtion av värktabletter kan förvärras. Man kan befara att situationen blir den samma som vid folkölsförsäljning, långtifrån alla försäljare kontrollerar köparens ålder", skriver Jasenko Omanovic i en fråga till Göran Hägglund.

Han frågar vilka åtgärder socialministern tänker vidta för att kontrollen vid läkemedelsförsäljning blir noggrann från första början.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".