"Vi tycker olika inom partiet, men det behöver inte vara negativt", menar Härnösandsmoderaten Christer Andersson. Foto: Ulla Öhman
Västernorrland

Sjukhusfrågan splittrar (M)

– Det är synd att moderaterna överhuvudtaget lade fram förslaget om en nedläggning av Sollefteå som akutsjukhus, tycker Härnösandsmoderaten Christer Andersson. Det räddar inte ekonomin eller verksamheten, menar han.

Christer Andersson menar att det krävs att man ser över hela strukturen på landstinget. T ex bör man se över kostnaderna på länssjukhuset.

Frågan behöver diskuteras öppet
Men även om han tycker det är synd att förslaget lades fram nu så tror han inte att det behöver skada partiet att det nu finns en splittring i frågan. Den behöver diskuteras så det är lika bra att frågan tas upp, säger han.

Själv kommer han inte att rösta ja när moderaternas yrkande om nedläggningar i Sollefteå kommer upp på landstingsfullmäktiges bord.

– Men det finns en majoritet bland moderaterna för förslaget medger han. Och i princip följer åsikterna landskapsgränsen, tror han. I den moderata gruppen i landstingsfullmäktige på totalt 13 ledamöter kommer nio från Medelpad och fyra från Ångermanland.

Vill inte rasera vården i Sollefteå
Inte heller Magnus Ekwall från Arnäsvall, Örnsköldsvik kommer att rösta med sitt moderata parti i den här frågan.

– Vi måste ta till andra grepp än att rasera vården i Sollefteå säger han. Ett grepp kan vara  t ex att öka samarbetet mellan Örnsköldsvik och Umeå-

Oppositionen tvekar
Om det råder splittring inom moderaterna så är det också osäkert hur övriga alliansen i landstinget ställer sig.

Oppositionsrådet Hans Hedlund tror inte att det i nuläget finns någon centerpartist som är beredd att rösta för en nedläggning i Sollefteå.

– Jag har iallafall inte fått några sådana signaler, säger Hans Hedlund.

Däremot vill även han diskutera ekonomin i det här förslaget vidare, liksom det behöver diskuteras andra möjliga förändringar i landstingets struktur.

Folkpartiet diskuterar frågan
Ulla Norgren från Stöde är gruppledare från Folkpartiet. Hon tror att det finns ett visst stöd bland folkpartister i landstinget för idén att lägga ner akutverksamheten i Sollefteå.

– Men än har vi inte hunnit diskutera frågan i gruppen. Det ska vi göra till veckan. Därför kan jag ännu inte tala om hur vi kommer att rösta när förslaget läggs upp på landstingsfullmäktiges bord den 25:e november, säger Ulla Norgren.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".