Markström sänkte Timrå

I elitseriehockeyn igår förlorade Timrå mot Brynäs på bortaplan med 4-1. Men Timrå dominerade långa stunder i matchen, vann skottstatisken kraftigt, men i vägen stod en fenomenal målvakt vid namn Jacob Markström.

Stundtals helt utspelade på hemmaplan.

Vad gjorde det? Tack vare storspel av Jacob Markström och två psykologiskt viktiga mål av Jakob Silfverberg kunde Brynäs vinna med 4-1 hemma mot Timrå och ta steget upp på slutspelsplats.

Trots att elitserien knappt hunnit avverka en tredjedel är poängen hela tiden viktiga. Timrå hade vid seger i Gävle fått häng på Brynäs och de andra lagen runt slutspelsstrecket.

Nu blev det tvärtom, trots att Timrå, speciellt i mittperioden, hade Brynäs i ett spelmässigt järngrepp. Problemet för Timrå stavades Jacob Markström, Brynäs målvakt som stod i vägen för allt så länge matchen stod och vägde. Speciellt räddningen på Magnus Pääjärvi Svenssons slagskott i slutet av den andra perioden etsade sig fast på näthinnan. Totalt stoppade han 34 av 35 skott.
– Så klart att det är inget vi eftersträvar att bli tillbakapressade på det sätt vi blev ibland. Men jag tycker att försvarsspelet fungerade riktigt bra, sade Markström.

Markström är den stora anledningen till att Brynäs släppt in minst mål i elitserien, 34 på 18 matcher. Han har startat 17 av dessa.
– Det är coacherna som bestämmer vem som ska stå, men det är kul med hockey och jag spelar gärna alla matcher om jag får, sade han och log mycket nöjt.

Brynäs skapade inte speciellt mycket framåt i de två första perioderna men var synnerligen effektivt. Juniorlandslagsmannen Jakob Silfverberg fanns på rätt plats vid rätt tillfälle. 1-0 petade han in i numerärt överläge när 18 sekunder återstod av första perioden.

2-0 för Brynäs kom 1.36 in i andra perioden, åter petade Silfverberg in pucken från nära håll. Två synnerligen psykologiskt viktiga mål.
– Så himla skönt att få spräcka målnollan för säsongen. Jag har tänkt mycket på den. Jag är ju en av de som ska göra mål. Det var två riktiga "brunkarmål" men vi har pratat mycket de senaste veckorna om att komma in mer på mål och kunna peta in lite fler skitmål, sade Silfverberg.

Både Silfverberg och Markström har som mål att komma med i JVM senare under säsongen, båda stärkte sina aktier mot Timrå.

Efter ett tidigt Brynäsmål i tredje perioden gick luften ut matchen. Hemmalaget kunde vinna komfortabelt trots att laget drog på sig flera utvisningar i sista perioden.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".