Kackerlackor i en lägenhet i Timrå. Foto: Ulf Thonman
Västernorrland

Kackelackor allt vanligare

Kackerlackor i bostäder blir allt vanligare och ofta följde de med oss hem efter utlandsresor. Det är den så kallade tyska kackerlackan, (Blattella germanica) som är vanligast berättar Tommy Andersson skadedjurssaneare på Anticimex när SR Västernorrland följer med på kackerlacksjakt.
– Här ser vi då både vuxna och så kallade nymfer då, och här en kapsel som gått sönder. Där har du 30–50 stycken kackerlackor, säger Tommy Andersson.

Vi får med oss kackerlackor hem när vi varit ute och rest, de gömmer sig i resväskor, skor eller dyligt, eller när paket skickas mellan Sverige och länder där skadeinsekterna är vanligt förekommande.

Och kackerlackorna är här för att stanna.

– Troligtvis. Vi reser mer, vi köper mer. Det man kan hoppas är ju att folk rapporterar i tid. Ju färre kapslar de har hunnit lägga, desto snabbare går ju saneringen.

– Om jag lägger bekämpningsmedel kommer de att springa runt hela huset, och vi vill ha kontroll på var vi har kackerlackorna för att inte stressa dem, därför använder vi sån här gelen, som är förgiftad mat.

– De kryper där.

– Ja, nu springer de runt här, nu blev de oroliga när vi frigjorde deras gömställe, säger Tommy.

– Det gillar de inte?

– Nej. Det står en stor hona där nere som tittar och funderar på var hon ska ta vägen, avslutar Tommy Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".