Sven Lindoff, Cykelfrämjandet. Foto: Christer Suneson
Västernorrland

Egna övergångsställen till cyklister

Cyklister kan få egna övergångsställen där bilister ska lämna företräde och stanna. Det föreslår Transportstyrelsen som vill att framkomligheten och säkerheten för cyklister ska bli bättre.

Enligt förslaget från Transportstyrelsen ska övergångställena för cyklister bli lite upphöjda och märkas upp tydligt. Det för att fordonsförarna ska sänka hastigheten, stanna och lämna företräde åt cyklisterna.

– Idag blir det ofta olyckor eftersom cyklister och bilisterna inte vet vilka regler som gäller, säger trafikingenjör Eva Forslund.

Transportstyrelsen har också föreslagit en ny skylt, en slags cyklande herrgårman som ska sättas upp vid övergångarna.

Cyklisterna kommer fortfarande ha ett stort ansvar för sin egen säkerhet även om det är fordonsförarna som får det största ansvaret.

– Det är en ökat trygghet om man vet att bilisterna tar hänsyn till oss, säger Sven Lindoff ordförande på Cykelfrämjandet i Sundsvall.

Mellan åren 2003-2007 omkom 159 cyklister och mer än 15 000 skadades i landet och med de nya övergångarna hoppas Transportstyrelsen att olyckorna ska bli färre, men idéerna finns ännu bara på papper.

Innan reglerna kan träda i kraft måste remissrundorna göras och Regeringen säga ja. Så tidigast år 2013-2014 kan de nya cykelövergångarna vara på plats i kommunerna.
 


Christer Suneson
christer.suneson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".