1 av 3
Det är många armband med berlocker som finns bland stöldgodset. Foto: Ulla Öhman.
2 av 3
Det vore roligt att få lämna tillbaka smyckena till deras rättmätiga ägare, tycker polisens förundersökningsledare Bo Nordqvist. Foto: Ulla Öhman
3 av 3
Den här ringen med en klocka borde någon känna igen, menar polisen. Foto Ulla Öhman
Kramfors

Stulet guld söker ägare

Massor av smycken och andra guld- och silverföremål söker nu sina rättmätiga ägare. Det är Kramforspolisen som lagt vantarna på stöldgodset.

Tipset kom från uppmärksamma människor som antecknade registreringsnumret på en skum bil och sedan rapporterade till polisen som kopplade ihop det med ett inbrott i Lunde utanför Kramfors.

Greps när de skulle lämna landet
Två män greps i  bilen  just när de skulle köra på färjan vid Frihamnen i Stockholm. De är nu häktade misstänkta för grov stöld.

Stöldgodset förvaras nu på polisstationen i Kramfors där förundersökningsledare Bo Nordqvist gärna visar upp dem för eventuella rättmätiga ägare.

Gunnar och Märta 18/5 1939
Totalt är det över 100 föremål, mest ringar, armband och halsband.

Bland ringarna finns flera vigselringar i herrstorlek.  I en av dem står det graverat: Gunnar och Märta 18/5 1939. Den borde någon känna igen, hoppas Bo Nordqvist.

Tjuvarna kan få tillbaka stöldgodset
Om inga ägare anmäler sig och de misstänkta tjuvarna kan lämna en förklaring som inte är helt orimlig till hur dom fått tag i smyckena, så kan polisen bli tvingad att lämna tillbaka dem.

Men ett par av föremålen är redan identifierade som stulna vid inbrott i Ånge och Jämtland. Det är möjligt att fler av smyckena kommer från det området, tror Bo Nordqvist.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".