Annika Melander jobbar som undersköterska vid gäst- och konvalescenthemmet. Foto: Anna Ahlström
Kramfors

Vårdhem i Måviken räddas

Gäst- och konvalescenthemmet i Måviken, Kramfors kommun, räddas och verksamheten drivs vidare. I våras varslades de 21 anställda och hemmet hotades av konkurs. Nu tar EFS i Mittnorrland och Vårsta diakonigård över hemmet.

- Vi har jobbet kvar och det känns det toppen. Vi befinner oss ute på landet och det behövs jobb för oss som bor här också, säger Annika Melander, som jobbar som undersköterska vid hemmet.

Måvikens gäst- och konvalescenthem har drivits av en ideell förening i över 40 år. Det är ett hem för vård i livets slutskede, korttidsvård efter sjukhusvistelse och rehabilitering för missbrukare.

När de ekonomiska problemen gjorde att föreningen inte längre klarade av att driva verksamheten bestämde sig EFS för att ta över.

- Den här typen av boende är viktigt att bevara, säger Greger Larsson, präst EFS.

Han ser det också som en chans att rädda arbetstillfällen.

- Framförallt eftersom det ligger i glesbygden. Vi ser det också som en möjlighet att utveckla hemmet till en plats som kan bli ett föredöme när det gäller vård i Norrland, säger Greger Larsson.

Vården ska bland annat utvecklas med hjälp av KBT, kognitiv beteende terapi. Det är Vårsta Diakonigård som står för driften och de planerar att satsa extra på rehabilitering för kvinnliga missbrukare.

- Vi tror att vi behöver erbjuda mer långsiktig rehabilitering och hjälpa dem att hitta sitt vardagsliv igen, säger Ninni Smedberg, direktor vid Vårsta Diakonigård.

Kramfors kommunalråd Jan Johansson (S) har också engagerat sig i arbetet att driva Måvikens gästhem vidare.

- Det är viktigt att rädda så många arbetstillfällen som möjligt, säger han.

Ett vikande kundunderlag var en anledning till de ekonomiska problemen för den ideella föreningen. Kommunerna som tidigare köpt platser på hemmet var i behov av färre platser. Men nu under hösten har beläggningen ökat igen och Greger Larsson tror att de kan locka kommunerna till sig genom att hålla hög standard.

- Vi jobbar bland annat med att kompetensutveckla personalen nu, säger Greger Larsson.  

Anna Ahlström
anna.ahlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".