Parkskolan i Örnsköldsvik. Foto: Lennart Sundwall.
Västernorrland

Hälften på gymnasiet vaccinerar sig

Drygt hälften av gymnasieeleverna i Västernorrland väljer att vaccinera sig mot den pågående svininfluensan.

En rundringning i länet visar att av 3000 gymnasieelever i Sundsvall kommer drygt hälften eller upp till 60 procent att vaccinera sig. I Sollefteå och Kramfors går det inte att få fram någon siffra då gymnasieeleverna på grund av bristande resurser går in i den allmänna vaccinationskön. I Örnsköldsvik kommer upp till två tredjedelar att vaccinera sig.

– På Parkskolan ser det ut som om 400 elever inte kommer att vaccinera sig, säger Marina Sundefors och Elisabeth Andersson, båda skolsköterskor.

– Vi hade förstås sett betydligt fler men många kommer och frågar och säger sig ha fått information om att det finns faror, att man kan bli förlamad t.ex. Men några sådana belägg finns inte när det gäller vaccinet.

I Sundsvall finns det fyra enheter inom gymnasieskolan. Knappt 60 procent ser ut att vaccinera sig där.

– Vi hade hoppats på flera, som i grundskolan t.ex. där vi har betydligt högre siffror, säger Ulrika Öhrling-Nilsson, ansvarig för skolhälsovården.

Lennart Sundwall
lennart.sundwall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".