Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Örnsköldsvik

Bonus ska öka motivationen

Stephane Lomga tycker inte att bonus är rätt väg att gå för att motivera till studier. Foto: Anna Ahlström

En extra bonus för elever som snabbt klarar målen i Svenska för invandrare, Sfi. Det har införts i Örnsköldsvik, som är en av 13 kommuner som valts ut som försökskommun.

De elever som läser på lägsta nivån kan ansöka om 6 000 kronor som bonus och den som läser på den högsta nivån kan få 12 000 kronor.

- Det är lite konstigt att man ska studera för att få pengar i stället för att få kunskap, säger Lomaga Stephane, som studerar vid Sfi i Örnsköldsvik.

Hans klasskamrat Berhane Weidemchad tror däremot att en bonus är en bra idé. Den kan få fler att studera och även motivera eleverna till att klara studierna snabbare.

- Svenska är nyckeln för invandrare här i Sverige och för att få jobb måste vi studera snabbt, säger han.

Många kommuner ansökte om att bli försökskommun för Sfi-bonus men Örnsköldsvik blev en av de utvalda. Anette Bergström, rektor vid Sfi i Örnsköldsvik, tror att de kan lära sig mycket. Försöket ska pågå under ett år och utvärderas under tiden.

- Det här är också en möjlighet att kunna påverka. Då kan vi senare tala om vilka konsekvenserna blir. Vi får se om det blev en sporre för eleverna, säger hon.

Hon tror att systemet med ekonomisk belöning kan vara bra för vissa elever.

- Alltid bra att sporra om det gäller pengar har jag svårt att uttala mig. En del blir säkert stressad, en del sporrade och för vissa så spelar det ingen roll, säger Anette Bergström.

Det nya systemet kan också innebära att det uppstår avundsjuka mellan eleverna tror hon.

- Det är vissa delar som kan uppfattas som orättvisa. Den som läser på en lägre nivå får mindre pengar. Hur stora bonusarna blir beror på vilket steg man avslutar sina studier, säger Anette Bergström.

Anna Ahlström
anna.ahlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".