Hon vet det inte än, men nästa vecka ska lilla Ines, 8 månader, få sin influensaspruta. Foto Ulla Öhman
Västernorrland

Stort tryck efter vaccin för de minsta

Nästa vecka börjar barnavårdscentralerna i Västernorrland vaccinera barn från sex månaders ålder mot den nya influensan. Och det är många föräldrar som ringer och snabbt vill få sprutan till sina barn, säger Lilian Brattmyr på BVC i Härnösand.

Sara Forsell från Härnösand tänker komma in med sin dotter Ines, åtta månader, för att få sprutan så fort som det bara går.

– Jag har varit ganska orolig faktiskt, för jag känner att vad händer om Ines får svininfluensan? Jag tycker det är bråttom att hon ska få sitt vaccin.

Och fast Sara har funderat över biverkningarna så är hon mera orolig över själva influensan.

Föräldrarna har många frågor
Lilian Brattmyr är distrikssköterska inom barnhälsovården i Härnösand och hon säger att trycket från föräldrana är stort.

– Sedan rekomendationen kom från Socialstyrelsen och Läkemedelsverket att sänka vaccianationsåldern till sex månader så har föräldrarna ringt och velat komma.

Föräldrarna har många frågor, både om vaccinet och om själva influensan, berättar Lilian Brattmyr.

Så smidigt som möjligt
Redan idag sker strövaccinationer av de yngsta barnen från ett halvår och uppåt:

– Om de kommer in till oss i sällskap med t ex ett äldre syskon som ska ha sin spruta så ger vi till det yngre barnet också. Vi vill göra det så smidigt som möjligt för föräldrarna, säger Lilian Brattmyr.

En del landsting tvekar
Enligt uppgift så finns det landsting som fortfarande tvekar om att vaccinera de allra yngsta barnen, t ex för att man inte kan veta säkert om barnet är äggallergiker i den åldern.

– Men barnhälsovården i Västernorrland följer rekomendationerna från Socialstyrelsen och Läkemedelsverket och det är att vaccinera från 6 månader, säger Lilian Brattmyr.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".