Västernorrland

Ökad takt i vaccinationerna i december

Ungefär var fjärde västernorrlänning har hittills hunnit vaccinera sig mot den nya influensan (svininfluensan). Takten är för långsam men snart kommer det fler doser av vaccinet, lovar smittskyddsläkaren.

Omkring 15 000 västernorrlänningar beräknas vara sjuka i svininfluensan just nu.

Och många fler kan hinna bli sjuka medan de väntar på sitt vaccin. Idag är fortfarande tre av fyra västernorrlänningar ovaccinerade och leveranserna dröjer.

Frustrerande att vaccinet tar slut stup i kvarten
I onsdags började man vaccinera den breda, friska, vuxna allmänheten men nästan överallt tog vaccinet slut redan första dagen.

– Det är inte mycket att göra åt det, säger smittskyddsläkare Hans Boman. Det är tillverkaren som inte hinner leverera. Men det är frustrerande att människor åker och ställer sig i kö och sedan inte kan få sitt vaccin, tycker han.

Större vaccinmängder väntas i december
– Men takten kommer att öka. I december väntas vi få större mängder av vaccinet.

Ungefär 30 000 doser per vecka ska vi få då, och det är precis vad sjukvården klarar av att hantera, bedömer Hans Boman.

Idag har cirka 60 000 -65 00 västernorrlänningar fått sitt vaccin. Runt årsskiftet bör länet ha fått alla doser som vi behöver, säger han.

15000 kan ha insjuknat i länet
Hur många som redan hunnit bli sjuka har man ingen bra kontroll på.

Drygt 300 personer är bekräftade med prov, men det är  bara toppen på ett isberg, enligt Hans Boman.

– Grovt uppskattat kan det handla om 15 000 personer som är sjuka just nu i Västernorrland.

Samma farlighetsgrad som den vanliga influensan
Den nya influensan är inte farligare än den vanliga säsongsinfluensan.

Cirka tio dödsfall på så många insjuknade i Sverige är en ganska låg andel, enligt Hans Boman. Men skillnaden är att den vanliga säsongsinfluensan är farligast mot de allra äldsta. Den nya influensan kan även göra yngre allvarligt sjuka och alltså även orsaka dödsfall.

En andra våg
Senare i vinter förväntas vi även få in den vanliga säsongsinfluensan, men då kan den nya influensans första våg ha börjat avklinga, tror Hans Boman.

Inom 6-9 månader kan den nya influensans andra våg drabba oss, om den här influensan liknar de andra, säger Hans Boman.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se