Örnsköldsvik

Nyöppnad fritidsgård engagerar unga

Efter nästan tre år utan någon samlingsplats för ungdomar invigdes i går fritidsgården i Björna, utanför Örnsköldsvik. Byborna har engagerat sig och jobbat ideellt för fritidsgården och i går var det äntligen dags att klippa bandet.

- Det känns jättekul. Vi är väldigt nöjda, säger Sofia Persson, en av ungdomarna som har engagerat sig i fritidsgården.

Sofia Persson tycker att det är viktigt att det finns en samlingsplats för unga i Björna.

- Annars sitter ungdomar bara hemma. De behöver träffa varandra, säger hon.

Det är Sofia Persson och ett tiotal ungdomar som under tvåårstid har jobbat med fritidsgården. Att många har engagerat sig tror Sofia Persson beror på att Björna är viktig för invånarna.

- Vi vill att bygden ska leva, säger hon.

Alla elever som går på högstadiet har också varit delaktiga och svarat på en enkät om vad de vill ha på fritidsgården.

- Det resulterade i bland annat en stor projektor och datorer, säger Sofia Persson.

Björna ekonomiska förening står bakom satsningen. Idén att köpa en gammal fastighet väcktes när Centrumhuset som inrymde bibliotek, bio och fritidsgård revs för ungefär två år.  Föreningen köpte då en fastighet som kommunen nu hyr. På övervåningen finns biblioteket och på nedervåningen fritidsgården som öppnade i går.

- Vill vi ha något här måste vi ta tag i det själv och visa vad vi vill. Vi har haft bra dialog med kommunen och det har fungerat bra, säger Leif Wallrud, ordförande i föreningen.

Vid invigningen fanns också representanter från kultur- och fritidsnämden på plats.

Från och med januari anställer Örnsköldsviks kommun en fritidskonsulent på heltid som ska jobba med fritidsgården. Åsa Gustafsson som är utbildad i ungt ledarskap är anställd på 25 procent. Hon tycker att det behövs en fritidsgård i Björna.

- Framförallt när det är så långt till Örnsköldsvik, säger hon.

Fritidsgården ska inte bara vara en samlingsplats utan den ska också ge framtidshopp.

- Här händer det saker och är en utveckling på gång, då är det mycket lättare att bo kvar här, säger Christina Göransson, ledamot i Björna ekonomiska förening.

Anna Ahlström
anna.ahlstrom@sr.se