Örnsköldsvik

Chefer tog hem miljonvinster - de anställda fick spara

Ett 30 tal chefer på Hägglunds Drives i Mellansel kunde ifjol plocka ut närmare 200 miljoner kronor i vinst på de aktieoptioner man fick köpa av ägarna Ratos. De anställda fick aldrig chansen, de fick istället gå ned i arbetstid på grund av lågkonjunkturen.

Ett 30 tal av toppcheferna på Hägglunds Drives i Mellansel fick 2006 möjligheten att köpa aktieoptioner i företaget. När Hägglunds såldes för ett drygt år sedan kunde cheferna tillsammans kvittera ut närmare 200 miljoner kronor.

När detta blev känt bland personalen hade lågkonjunkturen slagit till och anställda fick gå ned i arbetstid. Med mindre pengar i plånboken.
– Jag tycker att den gamla företagsledningen förde oss bakom ljuset, säger Lars-Åke Bergström, facklig ordförande för Unionen på Hägglunds. Våra anställda borde också ha fått möjligheten att köpa dessa aktieoptioner, säger han.

Tommy Tjernström är ordförande för metallfacket på Hägglunds Drives.
– Det kändes som ett slag i ansiktet för samtidigt fick våra medlemmar vara med att gå ned i lön när vi fick mindre jobb här på företaget.

Ratos köpte Hägglunds Drives 2001. Utvecklingen gick spikrakt uppåt och just det här köpet har blivit ett av Ratos allra bästa köp någonsin. Ratos gjorde en nettovinst på drygt fyra miljarder kronor när tyska Bosch köpte Hägglunds 2008.

Per Norgren, vd på Hägglunds fram till försäljningen, var en av de chefer som gjorde ett riktigt klipp.
– Jag och min familj lånade upp stora pengar för att vara med, för jag trodde väldigt mycket på företagets utveckling, säger han. Hur mycket pengar han själv tjänade vill han inte kommentera.

Från fackligt håll sägs nu att den så kallade Hägglundsandan fått sig en rejäl knäck av affären mellan företaget och cheferna.
– Med facit i hand så var det här ett olyckligt upplägg, säger Karl Lindblom, nuvarande vd för Hägglunds Drives. Det kan skapas en vi och du känsla och det är ju aldrig bra.

Lennart Sundwall
lennart.sundwall@sr.se