Härnösand

Skolmat lagas i skolan

Skolorna i Härnösands kommun vill laga sin skolmat själva, istället för att få den levererad från ett centralkök som idag.
Maten kan bli både nyttigare och billigare på det viset, tror skolförvaltningen.

Det finns kök på nästan alla skolor och förskolor i Härnösand, men idag lagas bara potatis, ris, pasta och sallad på plats. Resten av portionen kommer från kommunens storkök och värms bara upp.

Bort med mellanhanden
Nu har Härnösands kommun nyligen fattat beslut att lägga ut kommunens storkök på entreprenad men samtidigt föreslår då skolförvaltningen att skolan själv skulle kunna ta över det mesta av matlagningen.

Färre mellanhänder, egna beslut om var man köper råvarorna, bort med lättmargarin och lättmjölk och förhoppningsvis mindre svinn är fördelar som man ser.

Roligare laga egen mat
Ingrid Ramström som jobbar i Gerestaskolans kök tror kanske inte att det blir jättestor skillnad i maten men ser ändå många fördelar:

– Det blir roligare att laga såsen själv än att bara skära upp en korv och värma den. Och så kan vi laga mat som eleverna just på vår skola tycker om.

Inte tid att laga av råvaror
Däremot tror inte Ingrid Ramström att det blir särskilt stor skillnad i vilka råvaror som används:

– Vi kommer nog inte att ha tid att laga maten från grunden själv utan det blir nog mycket halv- och helfabrikat. Men vi slipper iallafall en mellanhand och det kanske gör att pengarna räcker längre.

 På torsdag ska skolnämnden i Härnösand diskutera skolförvaltningens förslag.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se