Timrå

Tätt i mål när Timrå slog HV71

Timrås målvakt Anders Lindbäck stod för tidernas målvaktsinsats på torsdagen.

Lindbäck motade samtliga HV 71:s 53 skott när Timrå vann med 2-0 och tog sin första bortaseger för säsongen.

– Bidragande matchhjälte kan jag väl kalla mig åtminstone, sade Anders Lindbäck efter matchen.

Det var målvakternas match i Kinnarps Arena. Både HV:s Stefan Liv och Timrås Anders Lindbäck kunde somna med gott samvete på torsdagskvällen.

Livs nolla mot Frölunda i tisdagens match innebar att han blev bäst genom tiderna i Elitserien med 33 nollor. Nu var han nära nolla nummer 34, men Martin Sonnenbergs 0-1 sex minuter före full tid förstörde den möjligheten. Fram till målet höll han nollan i drygt 140 raka minuter - alltså sju hela perioder.

Men just denna gång överglänstes Liv ändå av Anders Lindbäck. Timråmålvakten motade hela 53 skott, höll nollan och blev sitt lags store matchhjälte.

– Under matchen håller man inte koll på hur många skott som kommer, men visst kändes det att HV pressade på bra. Och ju längre matchen gick, desto mer steg självförtroendet, sade Lindbäck.

Stundtals spelade det ingen roll vad HV gjorde, 198 cm Lindbäck fanns alltid på rätt plats när skotten kom.

– Jag kände att jag hade en bra dag. De skott jag inte såg träffade mig ändå, och när jag inte fick tag på pucken hamnade den i hörnen i stället för framför mig, sade Lindbäck.

Timråmålvakten kunde inte drömt om en bättre match. Hans insats var direkt avgörande eftersom Timrå vann så knappt. 2-0-målet kom i tom bur med 17 sekunder kvar.

– Det känns att man är med och bidrar mer när man håller nollan i en jämn match, sade Lindbäck.

Den mest avgörande räddningen kom med en halv minut kvar. Andreas Falk fick ett kanonläge framför mål, men Lindbäck hann upp med plocken.

– Jag hann inte tänka, men man har nog det lilla extra med sig när man har gjort en så bra match, sade Timråmålvakten.

Anders Lindbäck har ändå en bit kvar till Stefan Liv i historieböckerna - detta var 21-åringens blott andra elitserienolla i karriären.

– Jag läste om hans 33 nollor i matchprogrammet, det gav kanske lite inspiration. Och nu har jag ju bara 32 kvar för att slå honom, konstaterade Lindbäck med ett brett leende.

Matchen var ingen festligare historia, men för Timrå var segern en enorm framgång. Det var lagets första bortaseger denna säsong, tidigare hade man bara skrapat ihop tre oavgjorda.

Staffan Runemo/TT