Västernorrland

Ingen tar ansvaret för gifttunnorna

Det är fortfarande oklart om ansvarsfrågan när det gäller de dumpade gifttunnorna som år 2006 hittades utanför Västernorrlands kusten. Det handlar om cirka 3500 gifttunnor som dumpats på 50-och 60-talet

– Tunnorna är spridda ända ner till Gotland, säger Lars Nyberg, projektledare på Länsstyrelsen.

Länsstyrelsen har med hjälp av utomstånde expertis tagit fram en ansvarsutredning och i den konstateras att Akzo Nobel har ett visst ansvar, främst när det gäller utredningar. 3500 tunnor av totalt 23 000 är hittills lokaliserade.

Ett stort problem är att gifttunnorna är utspridda längs ett stråk från Sundsvall och ända ner till Gotland. Och de flesta kommer sannolikt aldrig att hittas, säger Lars Nyberg, projektledare på Länsstyrelsen.

Kommande steg är att plocka upp ett antal tunnor och göra lagförsök på dom för att se hur kvicksilvret beter sig. Sen försöka hitta en framkomlig väg tillsammans med Akzo Nobel om finansiering. Går inte det så kommer Länsstyrelsen att förelägga Akzo Nobel att plocka upp några tunnor och göra försök på dem vilket sannolikt blir problem.

– Då måste vi utgå ifrån att det är emot Akzo Nobels vilja och att det kan bli överklagat säger Lars Nyberg på Länsstyrelsen.

Klas Ullerstam
klas.ullerstam@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista