Lag Edin vann curling-EM

Niklas Edin från Sidensjö och hans curlinglag från Karlstad blev igår europamästare. Lag Edin slog Schweiz med 6-5 sedan avgörandet kom i en extraomgång.

Segern var knapp men odiskutabel. Efter skiljeomgång tog Sveriges herrlag i curling EM-guld på lördagen efter att ha besegrat Schweiz med 6-5.

Sedan kom ytterligare ett besked - den efterlängtade OS-platsen var deras.
– Det känns fantastiskt bra, säger Niklas Edin.

Redan i andra omgången fick svenskarna press på Schweiz efter en trepoängare. Omgången såg länge ut att sluta med en stulen poäng till Schweiz, men när lagets skipper Ralph Stöckli missade sista stenen fick Niklas Edin chans till en svår sten för tre poäng.

I den tionde och sista ordinarie omgången lyckades dock Schweiz kvittera till 5-5 och tvinga fram en extraomgång. Där gjorde Sverige poängen som gav guld - och en plats i OS.
– Vi skulle ha fått besked 22 december men fick det redan i kväll efter segern. Det känns jäkligt skönt, säger Niklas Edin till Aftonbladet på nätet.

I Sveriges lag från Karlstad ingår skippern Niklas Edin, Sebastian Kraupp, Fredrik Lindberg och Viktor Kjäll.
– Vårt lag har spelat suveränt hela veckan, säger Niklas Edin till nätsidan curlingkanalen.se.

Finalen? Den var han riktigt belåten med.
– Det var en grymt bra final, både av oss och av schweizarna tycker jag. Det var en väldigt spännande match, finalen måste ha varit den perfekta tv-matchen, säger han.

Det är en ung kvartett i åldrarna 23-24 år som åker till vinterspelen i Vancouver. Men meriter finns. Edin och Lindberg har vunnit junior-VM-guld, och Kraupp har tagit silver i junior-VM.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista