Lotta Frisk. Chef för Apotek Gripen i Sundsvall. Foto: Klas Ullerstam
Västernorrland

Nya regler för utbytbara läkemedel

Nu ska landstingens kostnader för läkemedel minska. Därför har regeringen infört nya regler för utbytbara läkemedel. Apoteken blir nu tvingade att erbjuda det billigaste alternativet. Om du av medicinska skäl måste använda läkemedel som tillverkas av ett särskilt företag, kan din läkare signera att läkemedlet inte får bytas ut. De nya reglerna börjar gälla i Västernorrland den 14 januari.

Tandvårds- och Läkemedelsförmånsverket ( TLV ), har på regeringens uppdrag beslutat att införa nya föreskrifter gällande utbytbara läkemedel. Dessa föreskrifter påverkar vilket läkemedel du som kund blir erbjuden samt det pris du betalar.

Läkemedelsverket bedömer vilka läkemedel som år utbytbara
För att läkemedel ska vara utbytbara ska Läkemedelsverket ha bedömt att de är medicinskt likvärdiga i effekt och att det är säkert för patienten att byte sker på apotek. Utbyte kan ibland kallas generiskt byte.

Apoteken ska byta till det billigaste läkemedlet på marknaden
För läkemedel som lämnas ut mot recept ska du som kund erbjudas utbyte till det billigaste, likvärdiga läkemedlet som finns tillgängligt på den svenska marknaden. Vilket som är det billigaste läkemedlet avgörs av TLV, som reviderar prissättningen regelbundet. Val av läkemedel och prissättning kan apoteken inte påverka. Apoteken får under en begränsad period sälja slut på förgående periods billigaste utbytesvara.

Källa: Apoteket

Klas Ullerstam
klas.ullerstam@sr.se

Så här påverkar reglerna för utbytet dig

  • Apoteket måste alltid erbjuda utbyte av det läkemedel du fått föreskrivet på recept om det finns billigare utbytbara alternativ. Utbyte ska göras till det läkemedel som TLV ( Tandvårds- och Läkemedelsförmånsverket ) bestämt.
  • Ett läkemedel får inte bytas ut om den som skrivit ut receptet har motsatt sig utbyte genom att ange det på receptet.
  • Utbyte får inte ske om du som kund motsätter dig utbyte. Du får då betala mellanskillnaden mellan det läkemedel som skrivits ut på receptet och det billigaste läkemedlet på marknaden. Mellanskillnaden ingår inte i läkemedelsförmånen.
  • Du kan begära att utbyte sker mot ett annat utbytbart läkemedel än det billigaste alternativet, men du måste då betala hela kostnaden själv utan läkemedelsförmån.
  • Eftersom det billigaste läkemedlet på marknaden kan variera från period till period kan du vid varje tillfälle få läkemedel som ser olika ut med som innehåller samma verksamma läkmedelssubstans. Det är därför viktigt att vara observant, så att du t ex inte tar dubbla doser av samma läkemedelssubstans.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista