1 av 2
Eva Månsson, filmpedagog Ung Film. Foto: Ingrid Engstedt Edfast
2 av 2
Kris Dybeck arbetar med ett filmprojekt där ett hundratal ungdomar varit inblandade. Foto: Ingrid Engstedt Edfast
Sundsvall

Ung film drabbas när bidrag dras in

Ung Film i Sundsvall kommer att läggas ned enligt det tjänstemannaförslag som Sundsvalls kommun lagt för att spara pengar inom kultur- och fritid.

Tre utomhusbad och två närbibliotek mister också sina bidrag enligt förslaget.

– Att unga kan göra sina egna filmer är jätteviktigt i demokratiskt hänseende, säger Eva Månsson, filmpedagog på Ung Film som tycker att förslaget är förödande.

Varje år arbetar ett hundratal personer med att göra film inom Ung film i Sundsvall. Under fjolåret gjordes 55 färdiga filmer.

Verksamheten är lika populär bland tjejer som killar och uppemot 40 procent av alla ungdomar har annan kulturell bakgrund.

– Det är inte alla förunnat att ha en kamera hemma eller kunna gå mediegymnasium. Men här spelar det ingen roll vem man är, alla får göra film, säger Eva Månsson.

Ung film har en total budget på 600 000 kronor, pengar som nu föreslås användas på annat håll. Beslut i frågan fattas på onsdag.

I ett rum i Ung films lokaler sitter Kris Dybeck från Domsaga och arbetar med ett filmprojekt där ett hundratal ungdomar varit inblandade.

– Jag tror att det här betyder jättemycket för möjligheten för ungdomar att utrycka sig och att få berätta, säger Kris Dybeck.

– Det finns alltid musik i städer, men rörlig bild och chansen att uttrycka sig finns inte, säger Kris Dybeck.

Ingrid Engstedt Edfast
ingrid.engstedt-edfast@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista