Norrland

Kraftsamling för EU-satsningar

Nu kraftsamlar politiker i norra Sverige för att få EU att satsa på Norrland.

I går och idag pågår ett möte i Kiruna om EU:s framtida regionalpolitik.

130 personer från lokal nivå till EU-nivå deltar.

– Jag tror att just den här konferensen är en av de viktigaste konferenserna vi haft i norra Sverige under den här mandatperioden. Här har vi den kortaste vägen att nå den högsta EU-nivån, säger Kent Ögren landstingsråd i Norrbotten säger att mötet kan vara avgörande för Norrlands framtid.

EU:s regionkommitté som brukar mötas i Bryssel har nu förlagt sitt möte till Kiruna. En som är med på mötet är Katarina Maternova, vice generaldirektör för regionalpolitik vid europeiska kommissionen. Hon är orolig för regionalpolitikens framtid eftersom det pågår överläggningar om att regionalpolitikspengarna bara ska gå till den fattigaste delen av EU.

– Det skulle verkligen ta död på möjligheten att investera i konkurrenskraft och innovation, säger hon.

Hon håller tummarna för att Norrbotten även i fortsättningen ska få del av sturkturfonspengar.

I Kiruna mobiliserar nu representanter från hela det glesbefolkade området i norra Sverige, Finland och Norge för att EU ska satsa. Resultatet ska bli ett gemensamt ställningstagande, säger Norrbottens landstingsråd Kent Ögren.

– Vi behöver fortsatta resurser och satsningar på infrastrukturer och kommunikationer. Både järnväg och bredband, vilket är viktigt för att till exempel kunna utveckla sjukvården på nätet, som att ställa diagnoser och göra undersökningar med hjälp av modern teknik, säger Kent Ögren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista