Anders Klasson, polis i Sundsvall. Foto: Stig Edfast
Västernorrland

Poliser trafikutbildas

Nu ska länets poliser få bättre utbildning i bilkörning.

En färsk utredning visar att skador för miljontals kronor uppstår varje år i landet därför att poliser i tjänstebilar blir inblandade i trafikolyckor. Bara här i länet nästan 40 allvarligare olyckor mellan 1997 och 2007.

Alldeles för mycket säger en av polisens trafikutbildare, Anders Klasson

På elva år har polisen i Sverige kraschat polisbilar för 300 miljoner kronor. Mellan 1997 och 2007 inträffade totalt 1763 personskador på poliser med polisfordon inblandade.

Här i länet inträffade under perioden 38 allvarligare olyckor med polisbilar inblandade.

Det här framgår av rapporten "Polisbilen som aldrig kom fram", skriven av forskaren Jörgen Lundälv.

I den kan man läsa att ungefär hälften av olyckorna i landet var möteskrascher och hälften singelolyckor. I 57 procent av fallen var polisföraren helt eller delvis vållande till olyckan och den vanligaste motparten i möteskrascherna var andra personbilar. Många av olyckorna inträffade under ordinarie arbetsutövning, detta är alltså inte bara ett trafiksäkerhetsproblem utan också ett arbetsmiljöproblem.

Den nya utbildningen ska ta mer focus på individen bakom ratten, kunskap om egen begränsning och hur den påverkas av hur man mår. Trafikpsykologi men också tex diskussioner kring tidsvinst.

Smäller det så är all vunnen tid förlorad och målsättningen med utbildningen är självklafrt att få ned antalet olyckor säger Anders Klasson, trafikutbildare på polisen i Västernorrland.

Stig Edfast

stig.edfast@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista