Länssjukhuset i Sundsvall. Foto: Klas Ullerstam
Sundsvall

Rökförbudet efterlevs inte

Personal och patienter respekterar inte rökförbudet på Sundsvalls sjukhus. Det röks utanför entrén, trots att tillåten gräns för rökning ligger ett hundra meter utanför sjukhuset.

Enligt den policy som finns ska personal flexa ut, byta om till privata kläder, gå 100 meter där gränsen finns för att få röka. Sen gå in och byta om, flexa in och fortsätta jobba. Om inte sjukhusets policy efterlevs överväger sjukhusdirektör Margareta Rödén att vidta åtgärder.

– Det finns landsting där man har sanktioner om man inte följer sin rökpolicy i form av att det blir löneavdrag. Man drar av en timmes arbetstid per dag om man inte följer givna regler, säger Margareta Rödén.

1988 infördes rökfritt landsting, rökfria lokaler, ingen rökning på sjukhuset.

2000 infördes tobaksfritt landsting, ingen snusning.

2005 infördes tobaksfri arbetstid, ingen rökning, snusning på arbetstid. Rökning bara under lunchen, inte i arbetskläder, man måste byta om, man måste stämpla ut för rökpauser.

Klas Ullerstam
klas.ullerstam@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista