Västernorrland

Bluffakturor utnyttjar svininfluensan

Det florerar återigen så kallade bluffakturor i länet.

Den här gången är det ett företag som kallar sig för Svenska Hälsoinstitutet med säte i Göteborgstrakten som skickat ut ett stort antal fakturor på produkter som kan kopplas till svininfluensan, bland annat till Sveriges Radio i Örnsköldsvik.

När vi ringde upp företaget idag var det ingen som svarade.

Fakturorna har skickats till ett stort antal svenska företag. Bluffen som utnyttjar influensan uppges vara den första i sitt slag.

Företaget som kallar sig Svenska Hälsoinstitutet har skickat ut ett erbjudande som är utformat som en betalningsavi på cirka 2 000 kronor för något som kallas "AH1N1 Pandemic Geletinus". 

– När man utnyttjar svininfluensan, då har man sjunkit under vattenlinjen, det är bedrövligt, säger Dick Malmlund, säkerhetschef på Svensk Handel, till TT.

På tisdagen hade ett femtiotal företag hört av sig till organisationen som kommer att polisanmäla för brott mot marknadsföringslagen.

– Hittills har ingen betalat in några pengar men om någon skulle göra det så är erfarenheten att man inte får tillbaka dem, säger Dick Malmlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista